Studentenes fredspris 2015 til Aayat Alqormozi

– Som rektor er jeg stolt over at våre studenter støtter medstudenter rundt om på kloden, som kjemper for demokrati og menneskerettigheter, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.

(Pressemelding fra NTNU, 1. oktober 2014)

23 år gamle Aayat Alqormozi ble i 2011 dømt til fengsel for ulovlige ytringer mot regimet og å ha fornærmet medlemmer av kongefamilien, etter at hun leste opp dikt på Perleplassen i Bahrains hovedstad Manama.

Alqormozi har blitt trukket fram som et symbol på motstanden mot undertrykkelsen i Bahrain, og representerer studenter og kvinner i protestbevegelsen.

Studenter – viktige i fredsprosesser

NTNU-rektor Gunnar Bovim gratulerer Aayat Alqormozi som vinner av Studentenes fredspris 2015.

– Alqormozi er en modig ung kvinne. Den tidligere lærerstudenten har valgt poesi som sin uttrykksform når hun, i likhet med titusener andre i sitt hjemland Bahrain, krever sosial rettferdighet og respekt for menneskerettighetene, sier Bovim.

Han understreker at studenter ofte spiller en viktig rolle i fredsprosesser og som pådrivere for menneskerettigheter. Studentenes fredspris er en viktig støtte til studenter over hele verden i dette arbeidet.

– Som rektor er jeg stolt over at våre studenter støtter medstudenter rundt om på kloden, som kjemper for demokrati og menneskerettigheter. Jeg ønsker Alqormozi til lykke med prisen, og håper jeg får anledning til å møte fredsprisvinneren personlig når prisen skal overrekkes under den Internasjonale Studentfestivalen i Trondheim (ISFIT) i februar neste år, sier Gunnar Bovim.

Les Gunnar Bovims blogginnlegg: «En modig prisvinner».

Mot som bør inspirere andre studenter

I kjølvannet av den arabiske våren ble Alqormozi arrestert og fengslet etter at hun offentlig fremførte et frihetsdikt på Perleplassen i Manama. Diktet kritiserte styresettet til regimet i Bahrain, og krevde at Kongen, Hamad bin Isa al-Khalifa, skulle gi like rettigheter til både sjia- og sunnimuslimer. Etter diktopplesningen ble Alqormozi utvist fra universitetet, mishandlet og satt i fengsel.

– Styrken til å kjempe mot undertrykkelse og vold – uten å selv ty til de samme midlene – viser en beundringsverdig hengivenhet til fredens vei. Ved å heve stemmen igjen, til tross for å ha blitt fengslet, torturert, trakassert, truet og utvist fra sine studier, har Aayat Alqormozi vist bemerkelsesverdig mot som bør inspirere studenter fra hele verden, skriver komiteen i sin begrunnelse.

Les mer om fredsprisvinneren på www.studentpeaceprize.org.