– Her kommer NTNUs neste Nobelpris

(10.11.14) Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er blant gjestene når NTNU NanoLab mandag 10. og tirsdag 11. november feirer tiårsjubileum. I dette laboratoriet er det blitt utviklet bedre solceller, sterkere materialer og ny kreftmedisin.

– Etter oljen kommer vi. Det er hos oss fremtidens produkter og næringer skapes. Neste gang NTNU får en nobelprisvinner vil det bli innen nanoteknologi, spår en ubeskjeden direktør Kay Gastinger.

NanoLab. Foto: Geir Mogen/NTNU

Ett støvkorn, én rystelse kan ødelegge ukers arbeid. På NTNU NanoLab er det heldekkende drakt og forsiktighet som gjelder.
Foto: Geir Mogen /  NTNU

Her kan bildet lastes ned i flere størrelser.

Mest brukt i Norge

På ti år har NTNU bygd opp en strategisk satsing som skal legge grunnlaget for Norges nanoframtid. Renrommet ved NTNU NanoLab gjør forskere fra hele Norge i stand til å gjennomføre banebrytende forskning på elementer som er så små at de ikke kan sees med annet enn supermikroskop.

For ti år siden ble styrevedtaket gjort som sikret nanoteknologisk satsing på NTNU. Mandag 10. og tirsdag 11. november feires begivenheten med en konferanse på Britannia Hotell i Trondheim.

Program for jubileumskonferansen

Konferansen samler forskere fra hele Europa, og både kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og NTNUs rektor Gunnar Bovim vil være tilstede.

Svært populært studieprogram

I løpet av disse ti årene har antall nanoforskere ved NTNU økt kraftig, et nytt laboratorium er bygget og et studieprogram er etablert. Renromslaboratoriet brukes nå av mer enn 200 forskere hvert år, og er dermed det mest benyttede i Norge innen dette fagområdet. I 2013 publiserte NTNUs nanoforskere nesten 200 vitenskapelige artikler.

Samtidig har det femårige masterstudiet i nanoteknologi blitt et av Norges mest populære. Ungdom som søkte hit i år måtte ha 62.8 poeng for å slippe gjennom nåløyet.

Så langt har universitetet brukt rundt 265 millioner kroner på å bygge opp NTNU NanoLab, som består av et renromslaboratorium og tilhørende infrastruktur.  Renrommet er på 700 kvadratmeter, og er fylt med avansert utstyr og supermikroskop av ulike slag. Det er tilgjengelig både for studenter og forskere fra NTNU, Sintef og eksterne aktører.

Tverrfaglig møteplass

I dette laboratoriet er det så langt utviklet bedre solceller, sterkere og mer formbar materialer, ørsmå datalagringsenheter og kreftmedisin.

- Noe av det mest spennende er å legge til rette for møter mellom forskere fra ulike fagområder. For den mest banebrytende forskningen skjer i dag mellom fagfeltene. Nanolaben skal derfor være en møteplass for forskere med røtter innenfor tradisjonelle fagfelt som materialteknologi, fysikk, elektronikk kjemi, biologi og medisinsk teknologi, sier Kay Gastinger.

NTNU Nanolab leder også Norfab, den nasjonale infrastrukturen for mikro- og nanofabrikasjon.

Kontaktperson for ytterligere opplysninger

Leder for NTNU NanoLab, Kay Gastinger,